неделя, 12 март 2017 г.

Веган шоколадова торта с ягоди

Вдъхновението за тази торта дойде от тук. Напоследък съм се открехнала на домашните сладкиши (за радост на домочадието). Това е трета или четвърта торта за последните 3 седмици. Казвала съм много пъти, но ще се повторя - не обичам да готвя по рецепта. Чувствам се ограничена и неоригинална. Винаги добавям по нещо мое и премахвам по нещо от рецептата. Така стана и с тази. В крайна сметка я видоизмених толкова много, че си стана нещо тотално различно. Но пак вкусно. Щом има шоколад и ягоди на едно място няма как да му се размине :) Продукти: За блата - около 200 грама сварена тиква, 1 банан и 1 ябълка пасирани. 2-3 с.л. рожково брашно (или какао ако нямате рожков), 300 мл. оризово мляко (соево, лешниково, бадемово или пък краве ако не държите да е постна), 1/4 изцеден лимон, 1 ч.л.сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 3-4 с.л. мед (или сироп от агаве/кленов сироп, в краен случай и захар, но Мусковадото ми беше свършила, а друга не ползвам),1 ч.л. канела на прах, 3 с.л.ленено брашно,олио/кокосово масло - около 40-50 мл., овесено и елдено брашно на око, до консистенция на кекс.Исках моята да няма пшенично брашно, с пшенично сигурно става по-вкусно, но аз предпочитам качеството. За крема - 1 авокадо, 2 зрели банана, 2 с.л. рожков, около 50 гр.тахан (с лешников ще е най-хубаво, моят свърши онзи ден и сложих сусамов), 100 мл.ядково мляко (оризово), 2 с.л. мед, 1 черен шоколад, разтопен на водна баня и 50-60 мл.кокосово масло (ако не държите да е веган може да сложите и краве масло). Всичко се пасира добре до гладка консистенция. Блатът се разделя на две или три в кръгли форми и се пече около 30 минути на 180 градуса(за 10 мин.) и после на 150 (още 20-25 мин.). Проверява се с клечка - понеже няма пшенично брашно дори и когато е изпечен продължава да лепне по клечката, но съвсем малко. Аз леко ги попрепекох, но за другия път ще знам. Оставят се да изстинат блатовете (много са мекички и ароматни) и се редуват във форма с ринг блат/крем/нарязани ягоди/блат/крем/ягоди за украса. Аз леко сиропирах блатовете защото не бяха сладки(та пак прибегнах до захарта все пак - използвах компот от ягоди, домашен от мама :) ) и стана много сочна и лека торта. Занесох я на едно събиране на една дружка-картичкофурия (Мари - Усмивката) и свърши до трошичка. Някои твърдяха, че им е харесала, може да е имало и не толкова харесали я, но важното е че се изяде светкавично. Е, домашните гледаха тъжно ще за тях не е останала, но за да ги компенсирам вечерта направих нова - този път сурова, с мноооого ягоди. Стяга в хладилника. Утре ще я нападаме :) и ще я снимам и публикувам, ако е станала хубава. Да ви е сладко и до нови срещи!

1 коментар:

tonya.blagoeva@gmail.com